Bátran állíthatjuk, hogy a zab az egyik legegészségesebb gabona. A zabpehely egyik legfőbb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott, hiszen kiváló rost- és szénhidrátforrás, és más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz. E mellett fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne.
A zabpehely jótékony hatása:
A zab a benne lévő polifenolok és béta glükánoknak köszönhetően jótékonyan hat szívünkre, érrendszerünkre.
A polifenolok természetes értágítók, ezzel csökkenthetik a vérnyomást.
A zabban található béta-glükánok kiegyensúlyozzák a koleszterin háztartást megakadályozhatják az érelmeszesedés kialakulását, csökkenthetik a szívrohamok és a stroke kockázatát.
A zabpehely másik különleges tulajdonsága az anyagcserénkre gyakorol jótékony hatást. A vízoldékony béta-glükánok egy vastag, gélszerű réteget alkotnak a gyomor nyálkahártyáján. Ez a bevonat késlelteti a gyomor kiürülését, és ezzel lassítja a cukor felszívódását a vérkeringésbe. A pozitív hatásokat az inzulinérzékenység növekedése is jelzi.
A zabpehely gazdag rosttartalma miatt a jóllakáshoz szükséges mennyiséggel kevesebb kalória jut a szervezetünkbe. Azzal, hogy a rostanyagok késleltetik a gyomor kiürülését, tovább tart a jóllakottságérzés, kitolható a következő étkezés időpontja. A béta-glükánok emellett serkentik a tirozin-tirozin peptid termelődését a bélben, amely egy éhségérzetet gátló hormonszerű anyag.
A béta-glükánok tehát több ponton hatva csökkentik az elhízás veszélyét.
A magas rosttartalmú élelmiszerekről már bebizonyosodott, hogy csökkentik a rosszindulatú vastagbéldaganatok rizikóját.
Hogy jól induljon a nap ajándékozd meg a szervezetedet reggelire egy tál zabpehellyel.
Az ebédedről mi gondoskodunk, hogy mindig tápanyagban, rostban és egyéb hasznos anyagban gazdag étel kerüljön az asztalodra. Nálunk a fasírtokba, a töltelékekbe, a rakott ételekbe és gyakran a turmixokba is kerül zab, zabpehely vagy zabliszt.
A Vegani Konyha ételei nem pusztán vegánok, de nagyon egészségesek is!