Nemcsak azért mert nagyon szeretem. És nem is csak azért mert végre egy növény amiből bőven terem Magyarországon, ráadásul finomabb zamatosabb is a magyar és persze garantáltan frissebb is, mint a külföldről érkezett társai.

Készíthetjük sütve, főzve, párolva, grillezve, levesként, salátákban, pitékben, tésztával, újkrumplival, rizottóba.

Amiért mindezek mellett még nagyon szeretem, mert a spárga egy igazi  superfood, aminek alacsony a kalória-, viszont jelentős a mikrotápanyag-tartalma!

Remek kálium, nátrium és B vitamin forrás. Emellett magas K1-vitamin tartalommal rendelkezik, amely nélkülözhetetlen a jó véralvadáshoz és az erős csontokhoz. Segít védeni az erek falát, gyulladáscsökkentő és magas flavonoid tartalma miatt a rák és az öregedés elleni küzdelemben segít.

Tartalmaz továbbá inulint is, ami egy rostforrás, így „jó” emésztés mellett táplálja az emésztőrendszer jótékony bélbaktériumait, azaz támogatja a bélrendszer egészségét és sokszínűségét.

A spárgát a hagyományos indiai gyógyászatban vízhajtásra és a női hormonrendszer támogatására is használják. Úgy tartják, hogy a spárga elősegíti a lelki békét, a természet szeretetét, javítja az emlékezőképességet. Az indiaiak még a termékenység elősegítésére, a menstruációs görcsök csökkentésére, ill. a szoptató anyák tejtermeléséhez is javallják.

A nyugati világban a spárga ugyancsak régóta afrodiziákum.

Május a spárga hónapja, együnk sok spárgát!