Honnan származik a csicseriborsó?

Sok-sok – inkább nem írom le hány – évvel ezelőtt éltem egy ideig Spanyolországban, ott találkoztam először a garbanzoval, ami nem más mint a csicseriborsó. A marokkói hódítások nemcsak az andalúz építészetre fejtettek ki különleges hatást, de az amúgy is pazar spanyol konyhára is, ennek egyik áldása a csicseriborsó. Első kóstolásra különös volt, mert formára inkább borsó, ízre inkább bab, de egy biztos, finom és változatosan készíthető alapanyag.

Akkor még nem tudtam, mennyire egészséges, de kedvencem lett és gyakran készítettem a helyiektől tanult receptekből merítve és a magam elképzelései szerint is.

csicseriborsóCsicseriborsó az étlapon

Azóta sok év telt el, de ez az alapanyag tartja magát nálam, annál is inkább mert mára már pontosan tudom, hogy mennyi sok jó tulajdonsága van és a Vegani Konyhán milyen sokféle étel készíthető belőle.

Volt már sokféle humusz, fasírt, omlett, egyszerű leves és marokkói ünnepi leves, köret, számos indiai subji, thai curry vagy magyaros paprikás, de gyakran kerül a buddha tálakba is, megpirítva, fűszerezve.

A csicseriborsó kedvező élettani hatásai

Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így vegánok számára egyszerűen kötelező.

A magas fehérjetartalom mellé magas rosttartalom is párosul ezért méregtelenítő hatású és a vércukorszintet is csökkenti. Sok benne a B vitamin és kalcium is. Értékes szelén tartalma miatt antioxidáns, így rákmegelőző hatású.

Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalóriamennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez.