A Buddha tál egy egyszerűen elkészíthető, szemet, lelket gyönyörködtető egészséges vegán étel, aminek számtalan változata lehetséges, kreativitásunktól és attól függően hogy mi van éppen otthon, vagy, hogy mihez van kedvünk.

A lényeg, hogy a Buddha tálakra jellemző alapanyag csoportok mindegyikéből kerüljön bele egy-egy tálba.

A Buddha tál -ami mára már a tiszta, vegán és egészséges étrend szimbóluma lett- nevét onnan kapta, amikor még buddhista szerzetesek -sőt maga Buddha is- kis kerek tálkával jártak házról-házra, hogy ételt kérjenek az emberekből.

A Buddha tálkákba házról-házra került is egy-egy maréknyi étel, ami estére egész tálnyi színes és egészséges vacsorául szolgált.

A mai Buddha tálak alapszabálya az az 5-féle összetevő amire szervezetünknek nap-mint nap szüksége van, amit egy ízletes öntet fog össze.

E szerint a Buddha-tálban mindig lennie kell :

  1. valamilyen gabonafélének
  2. fehérjében gazdag növényi összetevőnek
  3. nyers salátafélének
  4. nyers, főtt vagy sült zöldségnek
  5. valamint növényi zsírban gazdag összetevőnek

Így nemcsak kiegyensúlyozott lesz az étel, de finom és egészséges.

A Vegani Konyha Buddha táljai különösen gazdagok. Jóval több, mint 5 összetevőből állítjuk össze, íme egy példa:

  1. Gabonaként barna rizst használunk, mert gluténmentes, ízletes és tápláló.
  2. A fehérjét a főt vagy pirított csicseriborsó és a csíráztatott mungó bab adja.
  3. A sült céklát mindenbe szívesen tesszük, mert nemcsak a színe és az íze kirobbanóan ellenállhatatlan, de szuper egészséges is.
  4. A klorofilt a bébi spenót és a brokkolirózsa biztosítja,
  5. az egyéb izgalmat a fokhagymás grillezett koktélparadicsom.
  6. És ha valaki nem tudna fütyülni, nos az ő kedvükért – no meg az A vitamin, miatt is – kell bele egy kis sárgarépa.
  7. Egy-egy falat gomba és
  8. egy-egy kocka pirosra sült tofu, vagy egy gerezd sült lilahagyma színesítheti még táljainkat,
  9. amire legjobban a szezámmagból készült tahini öntetet kedveljük.

Amikor csak lehet, rendelj Buddha tálat!