A Buddha tál egy egyszerűen elkészíthető, szemet, lelket gyönyörködtető egészséges vegán étel, aminek számtalan változata lehetséges, kreativitásunktól és attól függően hogy mi van éppen otthon, vagy, hogy mihez van kedvünk.
A lényeg, hogy a Buddha tálakra jellemző alapanyag csoportok mindegyikéből kerüljön bele egy-egy tálba.
A Buddha tál -ami mára már a tiszta, vegán és egészséges étrend szimbóluma lett- nevét onnan kapta, amikor még buddhista szerzetesek -sőt maga Buddha is- kis kerek tálkával jártak házról-házra, hogy ételt kérjenek az emberekből.
A Buddha tálkákba házról-házra került is egy-egy maréknyi étel, ami estére egész tálnyi színes és egészséges vacsorául szolgált.
A mai Buddha tálak alapszabálya az az 5-féle összetevő amire szervezetünknek nap-mint nap szüksége van, amit egy ízletes öntet fog össze.
E szerint a Buddha-tálban mindig lennie kell :
- valamilyen gabonafélének
- fehérjében gazdag növényi összetevőnek
- nyers salátafélének
- nyers, főtt vagy sült zöldségnek
- valamint növényi zsírban gazdag összetevőnek
Így nemcsak kiegyensúlyozott lesz az étel, de finom és egészséges.
A Vegani Konyha Buddha táljai különösen gazdagok. Jóval több, mint 5 összetevőből állítjuk össze, íme egy példa:
- Gabonaként barna rizst használunk, mert gluténmentes, ízletes és tápláló.
- A fehérjét a főt vagy pirított csicseriborsó és a csíráztatott mungó bab adja.
- A sült céklát mindenbe szívesen tesszük, mert nemcsak a színe és az íze kirobbanóan ellenállhatatlan, de szuper egészséges is.
- A klorofilt a bébi spenót és a brokkolirózsa biztosítja,
- az egyéb izgalmat a fokhagymás grillezett koktélparadicsom.
- És ha valaki nem tudna fütyülni, nos az ő kedvükért – no meg az A vitamin, miatt is – kell bele egy kis sárgarépa.
- Egy-egy falat gomba és
- egy-egy kocka pirosra sült tofu, vagy egy gerezd sült lilahagyma színesítheti még táljainkat,
- amire legjobban a szezámmagból készült tahini öntetet kedveljük.
Amikor csak lehet, rendelj Buddha tálat!