A zellert, már az ókorban is kedvelték gyógyító ereje és számos jó tulajdonsága miatt. A Vegani Konyhán mi is nagyon rajongói vagyunk és szívesen készítjük nektek gyakran. Szeretjük, mert Magyarországon terem – nem repülőgép, vagy kamion hozza távoli országokból – ugyanúgy minden évszakban elérhető mint a cékla, nagyon egészséges, mivel számtalan jó tulajdonsággal rendelkező gyökérnövény.

A zeller jótékony hatásai:Miért van az étlapon sokszor zeller?

  • A zellernek – ahogy általában a gyökérzöldségeknek magas vitamin– (A, B1, B2, B6, C, E) és ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma van.
  • Bár a leggyakrabban használt része fehér színű, mégis fontos szerepe van a rákmegelőzésben, a benne lévő értékes antioxidáns, a kumarin miatt.
  • Serkentőleg hat a veseműködésre erős vízhajtó hatású. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.
  • Emésztési panaszok esetén is érdemes gyakran fogyasztani, mert magas rosttartalma miatt tisztítja az emésztő rendszert, támogatja a bélműködést.
  • A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok révén, erősíti az immunrendszert és ha esetleg fogyni szeretnél, akkor is érdemes beiktatnod, nyersen, sülve vagy főve, mert magas a rost és alacsony a kalória tartalma.
  • Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Savtalanítja a vért, serkenti a máj és epeműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.
  • Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.

A Vegani Konyhán szinte minden héten készítünk zellert. Levesekben, rántva, grillezve, köretnek és saláta formában is előfordul.

Szeressétek és válasszátok a zelleres ételeket az étlapunkon, mert ráadásul nemcsak nagyon egészséges, de finom is.