Egyéni felelősség

Azóta gyűjtöm szelektíven a szemetet, amióta megjelentek az utcán a gyűjtőpontok, ahova időnkét el lehetett vinni és mindig jóleső érzés volt az, hogy ha csak apró dolgot, de tettem valami jót.

Emlékeztek arra a szlogenre, hogy „tapossa laposra”? Nos laposra taposom, sokszor ki is öblítem a flakonokat, kisimítom a tetrapack-ot stb.

Amikor a lányom megszületett felerősödött bennem a környezettudatosság, hiszen az ő jövője életminősége, boldogsága a legfontosabb dolog számomra.

Azóta még takarékosabban bánok a vízzel, textilszatyrot használok a vásárláshoz és amikor papírzacskóban kenyeret veszek, azt nem dobom ki, hanem legközelebb magammal viszem és abba teszem az újabb kenyeret vagy a gombát, paradicsomot, gyümölcsöt.

Környezettudatosság a Vegani Konyhán

Amikor a konyhát elindítottam nem volt kérdés, hogy nem vagyok hajlandó naponta a kukában landoló egyszer használatos műanyag edényben kiszállítani. Meg kell teremtenem a cseredoboz lehetőségét, akármilyen feltételek szükségesek hozzá törvényileg.

Így most a fehérmosogatónkat elfoglalják a cseredobozok, amiket –mindamellett, hogy tőletek tisztán kérünk vissza– minden alkalommal magas hőfokon mosogatógépben varázsolunk tökéletesen higiénikussá.

Cseredoboz rendszer a Vegani Konyhán

Vegani cseredobozokKérdezhetitek, hogy miért vállaljuk ezt a plusz fáradságot és költséget, miért nem használunk környezetbarát, lebomló, papírból, bambuszból vagy kukoricából készült dobozokat.

Hát azért, mert amíg a papírból, bambuszból, kukoricából doboz lesz, addig rengeteg vizet, áramot, benzint és egyéb csomagolóanyagot kell felhasználni.

Aztán azért is, mert ezek a cseredobozok hatalmas helyet foglalnak a kukában, amiért jönnie kell a kukásautónak, ami szintén rengetek környezetromboló anyagot pöfög ki.

Elmosogatni és újra használni a mi cseredobozainkat még mindig a „legkörnyezetbarátabb” megoldás.

Hálás vagyok, hogy Ti is partnerek vagytok ebben a rendszerben.