Első hallásra biztos meglepően hangzik -mert a hüvelyesekről gyakran pont az ellenkezőjét gondoljuk- de igaz.

A vöröslencse lassan felszívódó szénhidrát, kiváló fehérjeforrás, így anélkül telít el, hogy hirtelen megdobná a vércukorszintet és mivel nincs rajta a héja, könnyű megemészteni, nem puffaszt, nem okoz hasfájást.

vöröslencse hatása

Emésztési problémákkal, magas koleszterinnel küzdőknek is érdemes beépíteniük az étrendjükbe, ugyanis hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez, javítja a bélműködést, salaktalanít, kitisztítja a káros anyagokat a bélrendszerből, támogatja az egészséges bélflórát.

A vörös lencse azonkívül, hogy alacsony szénhidráttartalmú és fehérjében gazdag hüvelyes, sok benne a vitamin és az ásványi anyag és aminósavakban is bővelkedik.

.A vörös lencsét fogyaszthatod B-vitamin, kalcium, foszfor, magnézium, cink, kálium és vasforrásként is.

Folsav tartalma javítja a tápanyagok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényedet fedezheted.

Olyan esszenciális zsírsavat is tartalmaz, mint az omega-6 zsírsav, illetve antioxidánsokban is gazdag, így egyrészt erősíti az immunrendszert, másrészt sokat tesz a bőr és a haj egészségéért is.

A vöröslencse nőknek különösen ajánlott

Magnézium és vas tartalmam miatt nőknek különösen ajánlott, de a benne lévő izoflavonok kiemelten jó hatással van a változókorban levő nők hormonháztartására, és felmérések szerint a mellrák elkerülésében is nagy szerep jut nekik. Jótékony hatásúak továbbá a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében azáltal, hogy csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Vöröslencse a Vegani Konyhán

vöröslencsés vegán étel

A boltokban és a hagyományos konyhákon nincs annyira szem előtt, de nálunk a Vegani Konyha ételeiben nap mint nap találkozhattok vele.

Gyakran készítünk belőle levest, főzeléket, fasírtot, tölteléket, rakott ételeket, indiai ételeket, mint dahl vagy különböző subjit, és szendvicskrémet is.

A vöröslencsés ételekhez jól társul a rizs, mely együtt egy teljes értékű ételt eredményez és C vitaminban gazdag friss zöldség, ami a vas és a folsav felszívódását segíti.

Szeressétek bátran, mert nagyon egészséges!